Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe bank?

Oké. Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe bank. Nu nog kiezen welke. 

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want een bank kopen voelt toch een beetje als een investering ‘for life’. Dus je wilt wél de juiste keuze maken. 

Hoe kies je de juiste bank? Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe bank?

Locatie
Waar komt de bank te staan? En misschien nog wel belangrijker: hoe krijg je ‘m naar binnen? Niets zo erg als meubels terug moeten sturen, omdat ze niet door de deur of het raam passen. 

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een bank? Let op het formaat.

Afmeting 
Hoeveel mensen moeten er op de bank zitten? Wil je ‘m als eyecatcher in je woonkamer? Bij twijfel: ga voor lekker groot. 

Om een idee te krijgen van hoe groot de nieuwe bank er dan in jou woonkamer uit komt te zien, kan je tape op de vloer plakken. Of nog beter: zet dozen/koffers/kratten neer op de plek waar de bank moet komen. Gooi er een dekentje overheen. Doordat je ook de hoogte in gaat met de dozen, krijg je een nog beter beeld. 

Uitstraling
De bank is waarschijnlijk een van de grootste meubelstukken in je woonkamer. Daardoor zeer bepalend voor je interieur. Zorg ervoor dat je een bank kiest die past bij jou en bij de rest van je interieur. Let daarbij onder andere op: 

  • Kleur: Ga je voor een spannende kleur of houd je het liever basic?
  • Stof: Wil je de chique uitstraling van velours? of de stoere uitstraling van (kunst)leer?  
  • Vorm: Houd je van strakke vormen? Of wil je liever een bank met wat rondere zachtere vormen?
  • Hoogte: Wil je een bank die op de grond staat, waardoor het robuuster oogt. Of wil je het wat subtieler en luchtiger en kies je voor een bank op pootjes?

 

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een bank? Hoekbank

Zitcomfort
Maak van ‘het oog wil ook wat’ in dit geval maar ‘het zitvlak wil ook wat’. Want laten we wel wezen: een bank is bedoeld om lekker op neer te ploffen. Let op o.a. de vulling, zitdiepte en de hoogte van de rugleuning.

Hoewel het makkelijk kan zijn om een bank online te bestellen, raad ik je altijd aan om te proefzitten in de winkel. En doe dat niet als je al kilometers meubelboulevard achter de rug hebt, want als je moe bent zitten alle banken lekker. 😉

Functie
Waar ga jij de bank voor gebruiken?

Hou je er van om heerlijk onderuitgezakt een Netflix-marathon te houden? Dan is het fijn om een chaise longue te kopen. Je weet wel, een bank met zo’n verlengt stuk zodat je met je benen omhoog kan zitten. 

Hou jij van verandering en schuif je elke paar maanden met de meubels voor een andere indeling? Dan is een module-bank iets voor je. De module-bank bestaat, zoals de naam al verraadt, uit verschillende modules die je als het ware aan elkaar klikt. 

Bij de meeste mensen staat de bank naar de televisie gericht. Heb jij bijvoorbeeld aan de overkant van de televisie een prachtig uitzicht dat je ook graag vanaf de bank wilt bewonderen? Dan is een ziteiland het overwegen waard. Je kan zitten waar je wilt en bepaald zelf waar je naar wilt kijken. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een bank? Module eiland

Stof
Naast de uitstraling van de stof, is de kwaliteit van de stof minstens zo belangrijk. 

Let bij het uitzoeken van de stof op:

  • Kleurechtheid: Ziet jouw bank er over twee jaar nog mooi uit als hij in de volle zon staat? Kleurechtheid wordt aangegeven met een cijfer tussen de 1 en 8. Waarbij 1 snel verkleurd en 8 nagenoeg niet. 
  • Pilling: Je wilt niet dat er van die pluisjes of bolletjes op de stof van je bank ontstaan nadat je er op hebt gezeten. Vraag naar hoe erg de bank kan pillen. Pilling wordt aangegeven met een cijfer tussen de 1 en 5. Waarbij 1 snel pillt en 5 nagenoeg niet. 
  • Slijtvast: Hoe slijtvast de stof is, wordt uitgedrukt in Martindale. Hoe hoger het getal, hoe slijtvaster.
    • Tot 6.000 Martindale is bedoelt voor decoratief gebruik. 
    • 6.000 tot 15.000 Martindale is bedoelt voor licht gebruik. Dus voor meubels die je niet dagelijks gebruikt en waar voorzicht mee omgegaan wordt. 
    • 15.000 tot 40.000 Martindale is bedoelt voor normaal gebruik. 
    • 40.000 tot 75.000 Martindale is bedoelt voor intensief gebruik. Als je voor een bank gaat kijken en je weet dat je dagelijks uren gaat doorbrengen op de ene plekje, zorg dat dat de Martindale minimaal 40.000 is. 
    • Alles wat hoger is dan 75.000 Martindale is bedoelt voor zeer intensief (industrieel) gebruik
  • Vlekbestendig: Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je iets morst over je nieuwe bank. Je wilt niet dat er dan meteen een lelijke vlek in je bank zit. Bij veel fabrikanten kan je kiezen voor een speciale preventieve vlekken behandeling. De bank krijgt een speciaal laagje waardoor hij makkelijk schoon te maken is. Lukt dat niet zelf, dan zit er vaak is er vaak een vlekkengarantie en kan je bank professioneel worden gereinigd. 

Nu weet je precies waar je op moet letten als je gaat shoppen voor een nieuwe bank. 

Dit zijn mijn favorieten merken:

Veel shop- en zitplezier!

Dit vind je misschien ook leuk:

Hoe werk je je TV weg?

De televisie hangt of staat in de meeste huizen waar ik kom prominent in de woonkamer. Je kunt er eigenlijk niet omheen. Heel fijn als

Gratis e-book!

Download hieronder mijn gratis e-book met daarin de 10 stappen om je interieur om te toveren van een huis naar een thuis; jouw plek waar je tot rust kan komen.